Main Street Bakery

scroll

Project Summary

Main Street Bakery

Type

Hospitality – Restaurant

Location

Aspen, Colorado

Size

3,809 SF historic building, 1,877 SF new building, 9,000 SF site

Scope
Architecture
Entitlements

Description

The historic Main Street Bakery building symbolizes the entry into Aspen’s downtown commercial core and provides a full view of its iconic stucco over brick form. Proudly anchoring this important corner, the building defines the historic scale of the single-story residential and commercial buildings of the block. Our client was inspired to preserve the iconic building and retain its local serving, fun atmosphere that has been in operation since 1989.

Aspen design is often described as a synergy between old and new, which was this projects driving design goal. The leading example of this was how the design of the new building used an abstraction of a traditional cross-gable form represented by numerous historic buildings across the street.  Furthermore, the new building’s fenestration along Main Street is subdued while the rear façade is modern and expansive to draw the courtyard inside. Another design goal was positioning the new building so that it elegantly defines the courtyard and celebrates an existing heritage spruce tree. The historic and new buildings buffer the Main Street traffic and activate the south-facing courtyard with alfresco dining and gathering. Large sliding glass window walls further amplify and invite the courtyard energy inside. Lastly, other design objectives focused on expressive details to create a unique pedestrian experience. The historic building parapets were reimagined the linking elements to create circulation cues for flow in and out of the building. Also, a pedestrian corridor between the two buildings creates an experience where the new building’s diamond pattern metal roof turns down to become its west wall and complement the historic building’s rough stucco textured walls.

The biggest challenge the design team faced was how to save the existing heritage spruce tree by staying out of the tree’s drip line. The team analyze numerous footprints for the new building to balance maximum operation opportunities, as well as achieving optimal courtyard seating configurations.

Keep scrolling to view next project

Westcliffe Pool Pavilion