Back to blog

Case study – Maison Bianca

This 12-unit condominium, the Der Berghof building, was Aspen’s first condominium building from 1962.

 

 

R+B transformed the entire complex by gaining consensus from every member of the HOA on the overhaul resulting in a beautiful design that maximized space and light, created flexibility, and significantly increased property values.

 

Originally, each 850 SF unit contained two bedrooms and two bathrooms. R+B’s researched redesign found an additional 400 SF per unit. Starting with “vanilla boxes” as the basic model, each unit was modified or expanded depending on individual owner preference, creating an opportunity for “Lego stacking” to create diversity for homeowners needs and flexibility in the spaces. Structural engineering solutions were created to resolve load issues, especially with the addition of a third level. The top-level addition included a partially shaded deck area, a paneled green roof to help reduce solar gain, and realigned exterior stairs to allow for private entry courtyards for the lower units.

 

One of the most impressive transformations included a large top floor unit at 2,000 SF, Maison Bianca, that was designed as a mountain retreat for urban dwellers. For this repeat client, our challenge was to bring urban sophistication to a mountain setting – a home for respite from the bustling New York City lifestyle. This loft-inspired, light-filled space was mindfully designed with the finest environmentally friendly and low maintenance materials. Elements such as concrete wall panels and sustainable flooring, provide a clean, modern aesthetic throughout the space.

 

   

 

The project goals included capturing Aspen Mountain views while also creating a feeling of spaciousness. To accomplish this, the interior color palette is comprised of cool greys balanced with warm and soft wood tones. Evoking a feeling of weightlessness, a minimalist approach to furnishings and design details such as a floating, glass-rail stairway, encourage the focus outward to the open space.

 

   

 

Maison Bianca has won multiple awards, including the 2015 AIA Colorado West Citation Award, 2015 AIA Design Award West Residential Design, Less than $1mil, as well as the ASID Crystal Awards for Residential Interior Design under 3,000 SF in 2012, 2018 Residential Renovation, and the 2018 Renovation Under 4,000 SF.


Leave a Reply

Your email address will not be published.