Residential, Custom Homes

Set within the Walla Walla Valley, one of the State of Washington’s most prolific wine regions, this contemporary residence for a repeat client (a passionate wine enthusiast) is rooted in and responds to the surrounding agrarian landscape. Progressive yet contextual in design for the area, the clean, refined lines of the overall structure ensures that it settles unobtrusively onto the gently sloping ten–acre site.

 

Location:

Walla Walla, Washington

Size:

7,615 SF

R+B Services:

Architecture

Project Summary

First Light

Type

Residential – Custom Home

Size
7,615 SF
Scope
Architecture

Description

Set within the Walla Walla Valley, one of the State of Washington’s most prolific wine regions, this contemporary residence for a repeat client (a passionate wine enthusiast) is rooted in and responds to the surrounding agrarian landscape. Progressive yet contextual in design for the area, the clean, refined lines of the overall structure ensures that it settles unobtrusively onto the gently sloping ten–acre site.

 

Primary materials were purposefully specified. Dark gray stone emulates the abundant basalt rock indigenous to the area (and that contributes to the quality of grapes used for winemaking). Cedar recalls the color of wood stakes supporting grapevines in the surrounding vineyard.

Sensitive to the intended lifestyle of the client-family and with the intent of capturing views of the Blue Mountains to the east, multiple structures were integrated into the surrounding landscape. Anchored by a new two-level volume reminiscent of historic stone buildings inherent to the area, three new extruded gable structures appear to emerge from the vineyard. The gable structures were pushed and pulled around the site to meet programmatic needs, and smaller blocks were extruded to link the four structures together.

Two of the gable structures, encompassing kitchen, dining, and living areas in one and the primary bed and spa-like bathroom suite in the other, encourage single-level living. The third functions as a garage. The two-level stone building accommodates a pair of guest suites on the ground level and a gym and office on the upper level. Wine storage and mechanical areas are below grade.

Outdoor rooms, green space, a sculpture garden and a pool area are thoughtfully designed between the structures, taking sun, wind and views into consideration. Access is through the surrounding vineyard via a pebbled drive, on axis with the main gable volume, and a central courtyard designed for outdoor gatherings and food trucks.

Location:

Walla Walla, Washington

Size:

7,615 SF

R+B Services:

Architecture

Like this project?

Let us know by giving it a thumbs up, signaling to us which projects really stand out.