Back to blog

R+B’s ‘Art Barn’ Aspen Home Project Selected as an Honoree at 2018 Interior Design Best of Year Awards

ASPEN, CO — December 12, 2018 — Rowland+Broughton Architecture / Urban Design / Interior Design is thrilled to announce that our Art Barn Aspen residence was selected as an honoree in the Country House category at the prestigious 2018 Interior Design Best of Year (BoY) Awards. Hosted by Interior Design magazine Editor-in-Chief Cindy Allen and Publisher Carol Cisco, the awards presentation took place Friday night, November 30, at the Jacob Javits Center’s River Pavilion in New York City.

 

In its 13th year, the 2018 Best of Year Awards included 2,000 entries and 586 finalists in 133 design project and product categories. R+B’s Art Barn project was one of four finalists in the Country House category. Led by R+B Principal John Rowland, AIA, the Art Barn project team included Amanda Christianson, AIA, Bryan May, AIA, and Katie Roberts, AIA.

 

About the honoree designation, Amanda Christianson, AIA, who attended the event, shares, “It was such an honor to represent R+B. Being selected as an honoree is such a privilege. Our Art Barn project was one of four finalists in the Country House category, and each one was incredibly impressive. Congratulations to all of the many R+B team members who worked on this outstanding project.”

 

About Art Barn, Aspen, Colorado

Art Barn is a home designed for the sole purpose of philanthropy and displaying various forms of mixed media contemporary art. Sited at the edge of a steeply sloped mountainside, the home is positioned so that the entry façade addresses a pastoral ranch meadow and the rear façade frames panoramic views of Aspen below.

 

The design was predicated upon the vision of allowing the ranch meadow and rural vernacular to feather their way onto the site. The simplicity of the singular gable form, along with the minimalist detailing of the “shou-sugi-ban” wood siding and fenestration pattern, begins to suggest a clarity and rigor, which is carried through to the inside.

 

A soothing interior palette features natural materials, meticulously detailed with special attention to precision of alignments. The great room is designed for maximum flexibility with furniture easily removed for large dinner parties, musicals, and other philanthropic events. Two gallery spaces, one on each level, are designed to display a vast range of video art arrangements based on how an artist conceives a piece should be experienced. In addition, the auto court doubles as a pre-function space, where guests can enter through large, fully pocketing windows.

 

Art Barn’s crescendo is the tearoom. Designed as a modern interpretation of an authentic Japanese tearoom, and to accommodate traditional tea ceremonies, the space is located behind hidden doors at the lower level video art gallery. It is accessed via two entrances, one for the tea master and one for guests. An indoor/outdoor connection with the garden beyond is through a large, corner sliding glass door.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.