Mesa Building

scroll

Project Summary

Mesa Building

Type

General

Location

Aspen, Colorado

Scope
Architecture
Interior Design
Public Process
Master Planning
Due Diligence
Credits
Brent Moss Photography
Historic photos provided by Aspen Historical Society

Description

The historic Mesa Store, located on Main Street at the entrance to Aspen, is scheduled to become the future home of R+B’s Aspen studio and new national headquarters. Designated and registered with the City of Aspen Historic Preservation Commission, the location is intended to accommodate continuing team growth, the continued expansion of the firm’s national body of work, and an emphasis on future legacy.

Located at the corner of Fourth and Main at the entrance to Aspen’s downtown core, the Mesa Store is an historic and iconic Old West structure from the 1890s. Built as a general store with a shopkeeper residence above, the significant features of the lap-wood-sided structure include a two-story, false-front façade with large storefront windows at street level, double-hung windows along the upper floor, and a hidden gable roof beyond.

R+B takes this heritage and aims to redefine the building interior while restoring the building’s exterior. An extensive exterior rehabilitation will include new windows, a restoration of the entry overhang, restoration of chimneys,  as well as structural stabilization of the building so that it can thrive for another hundred years.

Keep scrolling to view next project

Modern Prairie