Featured, Residential, Interior Design, Interior - Residential, Custom Homes

Dramatic beauty on a steep cliff-side with panoramic views

Responding to the dramatic beauty of its setting, a steep cliff-side with panoramic views of Aspen ski mountains, was a major directive in the overall design of this highly customized 8,700 square foot home. Conveniently, it fit right in with our design team’s propensity for embracing complexity and depth. That the owners be able to showcase nearly 60 curated pieces of contemporary artwork within a gallery-like setting allowed us to express valued design concepts of proportion, scale, light and materials.

 “I had a vision of what I wanted this house to be. The point was to make the space work as well as it possibly could, to have a flow and to make the outside a very important part of how the house worked on the inside. We elevated it to a whole other level. It works really well.”   Homeowner, The Lookout      

Location:

Aspen, CO

Size:

8,700 SF

R+B Services:

Architecture

Interior Design

Photography:

Brent Moss

Steve Mundinger

Awards:

2018 CARE Award - Custom Home

2018 ASID Crystal Award - Best New Construction

Project Summary

The Lookout

Type

General

Location

Aspen, Colorado

Size
8,700 SF
Scope
Architecture
Interior Design
Awards
2018 CARE Award - Custom Home
2018 ASID Crystal Award - Best New Construction
Photography
Brent Moss
Steve Mundinger

Description

Responding to the dramatic beauty of its setting, a steep cliff-side with panoramic views of Aspen ski mountains, was a major directive in the overall design of this highly customized 8,700 square foot home. Conveniently, it fit right in with our design team’s propensity for embracing complexity and depth. That the owners be able to showcase nearly 60 curated pieces of contemporary artwork within a gallery-like setting allowed us to express valued design concepts of proportion, scale, light and materials.

 “I had a vision of what I wanted this house to be. The point was to make the space work as well as it possibly could, to have a flow and to make the outside a very important part of how the house worked on the inside. We elevated it to a whole other level. It works really well.”   Homeowner, The Lookout      

The Lookout Mountain Home Exterior
The lookout entryway
View of mountains from lookout mountain home
The lookout mountain home Hallway art
Living room hallway of the lookout mountain house
Dinning Room interior design of the lookout house
The lookout dining room details
The lookout home wet bar interior design
Game room near the wet bar
Art in the wetbar room at the lookout
Interior design wet bar entryway
Hallway art
Lower hallway at the lookout mountain home with art
Hanging Hallway Art
Lower Hallway Art walk through

Replacing the former antiquated house on the site with new modern design helped to better integrate the home with the sloping site and also provided a visual and acoustic connection between the two levels. A new entry sequence established transparency throughout the home and opened up the volumes.

The lookout mountain home master bedroom
Master bedroom interior design with fireplace and art
The view from the lookout home master bathroom
Master bathroom details

Aligned with a sliding glass door across the entry, which also functions as an art gallery, the front door allows a direct view of area ski slopes. The reconfigured floor plan better organizes public and private spaces, creating a flow that accommodates the client’s lifestyle and artwork, including large freestanding sculptures. Public and private areas are bridged by a floating interior stairway topped with a translucent steel landing.

The lookout master bathroom shower
The study at the lookout mountain home
art in the study

A consistent, muted interior palette connects with the natural surroundings and provides a strong sense of continuity of theme and vocabulary, but with a change in materials. For example, the same concrete used on the exterior repeats in the monumental living room fireplace surround, which is scored into large rectangles. The same gray color and form of the concrete is used for the master bedroom fireplace, but expressed in leather squares. Additionally, polished limestone plinths appearing under the fireplace are repeated in the adjoining bath as a raised marble platform under the sink.

Exterior architectural design of lookout home with pool
Exterior design of the lookout mountain home

Additional interior elements include European oak flooring (sometimes extended up the walls as well) and dark bronze hardware. Level-5 painted walls and ceilings allow specifically placed artwork to stand out in a gallery-like setting. Conversely, trademark built-in cabinetry such as a walnut cabinet system in the kitchen conceals storage. A specially designed stove hood, backsplash and cabinets inset with glass panels recede into the architecture.

The look out mountain house view diagram
The look out mountain house entry level floor plan
The look out mountain house main level floor plan
The lookout home site layout plan

Location:

Aspen, CO

Size:

8,700 SF

R+B Services:

Architecture

Interior Design

Photography:

Brent Moss

Steve Mundinger

Awards:

2018 CARE Award - Custom Home

2018 ASID Crystal Award - Best New Construction

Like this project?

Let us know by giving it a thumbs up, signaling to us which projects really stand out.