Shadow Mountain House

scroll

Project Summary

Shadow Mountain House

Type

Residential – Custom Home

Location

Aspen, Colorado

Size

4,672 SF

622 SF | Deck

Scope
Architecture
Interior Design
Renderings
Rowland+Broughton

Description

At the base of Shadow Mountain, a dramatic, rocky outcropping on Aspen Mountain’s west flank, this three-story, 4,672 square foot family vacation home is largely influenced by its surroundings. Sitting atop a stucco base, an asymmetrical metal clad gable form on the top level takes its form from, and reflects the pitch of, the neighboring mountain peak.

Entry is on the ground floor, which contains a garage and the master suite. The basement level contains a bunkroom, guest room, TV /playroom and gym. The upper level contains the main living spaces.

While the architecture features a singular neutral palette, the interior palette graduates level by level, from purple to blue to green, which connotes the forest outside. Furnishings and artwork add vibrant color throughout.

Design goals include creating dynamic visual connection to the surrounding forest through a large skylight in the upper level gable. An expansive window wall furthers the connection via views of Shadow Mountain. Sliding doors to an exterior terrace encourage a strong indoor-outdoor connection and lifestyle year-round.

Keep scrolling to view next project

Narrative